information

Årets Hortonom 2023 Elisabet Martinsson

ELISABETS KARRIÄR

Hösten 2021 slutade Elisabet Martinsson sin tjänst vid Elitplantstationen efter imponerande 36 år! Här har hon under årens lopp gjort stora insatser för verksamheten.

När Elisabet blev klar med sin hortonomexamen 1982 var hon klar över att hon ville jobba med frukt och bär, och så blev det. Efter några år på annat håll kom hon 1984 till Elitplantstationen (Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation) som ligger i Fjälkestad utanför Kristianstad i anslutning till Balsgård. Från 1995 har Elisabet haft tjänsten som verksamhetsledare.

image

Årets hortonom 2023 är Elisabet Martinsson. Foto: Paulina Johnson

Elitplantstationen byggdes upp på 80-talet med huvuduppdrag att producera friskt och sortäkta förökningsmaterial av främst frukt- och bärplantor men även av prydnadsväxter utvalda för svenskt klimat. På senare år har Elisabet även tagit sig an perenner, en del krukväxter och även ett projekt med sötpotatis finns på meritlistan.

Elisabet var drivande till en stor genomgång av fruktsortimentet 2017. Det resulterade i  broschyren Våra bästa äpplen, körsbär, päron och plommon. Foto: Erika Wallin

UTVECKLAT VIKTIGA VARUMÄRKEN

Tack vare Elisabets genuina växtintresse, otroliga entusiasm och stora förmåga att bilda nätverk, har Elitplantstationen under årens lopp utvecklats till ett kompetenscentrum för odling av frukt- och bär samt prydnadsväxter. Elisabet har med sin kompetens utgjort en viktig expertis i samarbeten med branschorganisationer, Jordbruksverket, SLU m fl.

Från Elitplantstationen kommer två starka varumärken som Elisabet jobbat hårt med att få på plats och varit en god ambassadör för:

🌸  E-planta – en kvalitetsmärkning av friskt växtmaterial framtaget för svenskt klimat

🌸 Grönt Kulturarv – för odlingsvärda växter från förr som samlats in av Programmet för Odlad Mångfald (POM)

VIKTIG DRIVKRAFT

Elisabet har med stor beslutsamhet och med en rejäl dos envishet tagit sig an de mest skiftande arbetsuppgifter, högt och lågt. Allt från att driva utvecklingsprojekt, utveckla certifieringssystem, planera växthusbyggen, delta i uppvaktningar på departementsnivå, till mer jordnära aktiviteter som att blanda näringslösningar och klippa okulageris till den årliga produktionen av certifierade fruktträd.

Dagens verksamhet omfattar en viktig produktion av småplantor för vidareodling hos de svenska plantskolorna. Dessa har mycket att tacka Elisabet för när det gäller utveckling och uppstart av förökning av nya växtmaterial anpassade för svenskt klimat och för den svenska marknaden.

Inom E-plantsystemet finns ett brett sortiment med växter som är odlingssäkra i svenska förhållanden. Foto: Elitplantstationen

Under varumärket Grönt kulturarv® lanseras och saluförs växtmaterial som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, Pom. På bilden Bourbonros ’Great Western’. Foto: Henrik Morin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *