Aktivitetsrapport

Vemmenhögsgården

Besök i Sture Bengtssons trädgård

31 maj 2020

Det var en varm och solig försommardag med friska vindar då vi samlades för en rundtur i hortonomen Sture Bengtssons trädgård. Denna stora, lummiga trädgård finns på Vemmenhögsgården vid Skånes sydkust.

I ett vackert hus på gården bor Sture Bengtsson som driver jordbruket i fjärde generationen. De senaste 20 åren har trädgården utvecklats i rask takt med en stor samling Rhododendron och andra exotiska buskar och träd, varav de flesta är fröförökade på gården.

Sture har länge varit intresserad av prydnadsväxter och förädling. Rhododendronsläktet är stort och variationsrikt och erbjuder enorma möjligheter att korsa olika arter med varandra för att kombinera önskade egenskaper. Inte minst de spännande bladen hos en del Rhododendron har varit i fokus för Stures hobbyförädling. På senare år har Sture korsat med hybrider med röda pigment i bladen och börjat få fram intressanta resultat.

Bland övriga växter kan till exempel nämnas en samling buskar från Nya Zeeland, många olika magnolior och valnötsträd.

I slutet av maj har många Rhododendron blommat över, men en något svalare vår gjorde att det fanns många blommor kvar vid vårt besök. Men samlingen bjöd inte bara på blommor utan även en enastående nytillväxt med fascinerande attribut såsom vackra färger och tjock hårbeklädnad.

Dessutom fanns det många andra växter som befann sig i full blom vid vårt besök.