Aktivitetsrapport, Vitemölla

Öppet hus i Vitemölla

Medan äppelmarknaden i Kivik var igång hade Hortonomförbundet öppet hus i Vitemölla för alla att hälsa på! Vi i styrelsen hade chansen att gå igenom framtida planer för huset och ka

n meddela att alla äppelträd gett rikligt med frukt i år, till både vårt och grannarnas glädje! Vädret var med oss och solen tittade fram så det blev en fantastisk höstdag att träffas, fika och ta del av skörden!

Under dagen fick äppelträden lite extra uppmärksamhet av Lena Ansebo som kallar sig själv för Kulturarvhortonom och var där och beskärde. Lena har eget företag, Ansebo Kulturväxter AB, där hon på heltid bl.a. arbetar med konsultarbete inom kulturväxter. Många av träden är i behov av omvårdnad och hon delade med sig av både sin kunskap och praktik på plats.

Lena förklarade att när träden stagnerat, t.ex. växer dåligt eller får mycket frukt men som är liten, vill man stimulera nytillväxt bland annat genom att gallra ur, avlasta tunga partier där grenar kan  knäckas och öppna upp ytan under trädet.

Hennes bästa tips till oss är enkla och vi delar gärna med oss av dem!

Vår-vinterbeskärning är bra för att stimulera tillväxt, man ser trädets struktur bra och i temperaturer under +5 är inte fruktträdskräftans sporspridning aktiv. Försiktig med stora ingrepp dock, trädet är i vila och försvarssystemet är inte igång! Var varsam och sprid ut arbetet på flera år för bäst resultat.

Behöver man ta bort större grenar så görs det bäst med JAS-beskärning (i juli, augusti, september) som ur trädets försvarssynpunkt de bästa beskärningsmånaderna. Trädet är i full gång och reagerar snabbt på skador, som ju faktiskt en beskärning är, genom att isolera det skadade partierna genom ett antal mekanismer. Läkningsprocessen startar direkt men tänk på att inte klippa smittade träd före man klipper friska och göra det i torrt väder för att minska risken för fruktträdskräfta. Undvik att beskära under lövsprickningen och lövfällningen då träden är i stor omställningsprocess.

Gamla träd ska man vara rädd om och extra varsam med. Träden är en del av platsen och har en skönhet i sig självt, förutom att ge frukt. Det är en del av platsens historia och kan vara sorter som är svåra att få tag på i handeln idag. Plus att gamla träd är boplats för en mängd organismer och viktiga för den biologiska mångfalden.

Vi är väldigt glada över att kunna överlämna trädvården i Lenas kapabla händer!

Har du funderingar på att skaffa ett äppelträd?

  • Det är viktigt att bygga upp trädet från början till att bli starkt med luftig krona och bra grenvinklar för att minska knäck-risken och sjukdomsrisken, samt ge bra med frukt.
  • Sorten du väljer spelar stor roll, så undersök växtsättet! Sortens växtsätt har betydelse för hur man beskär. Vissa sorter har ett vekt, moderat växtsätt, andra växer mer ut på bredden eller skjuter kraftiga långskott som kan dra rakt upp i himlen eller slänga sig åt alla håll. Vissa ger frukt i kluster långt ut på grenarna medan andra sätter frukt jämnt fördelat utmed hela skottet. Och såklart, grundstammen som sorten växer på har betydelse. En sort på en svagväxande grundstam beter sig annorlunda än på en starkväxande.
  • Ha en klar bild av vad du vill ha ut av trädet och anpassa din beskärning efter trädets natur.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *