Aktivitetsrapport

Studiebesök på Flädie Mat och Vingård

Odlingsansvarig Rickard pratar om beskärning
Odlingsansvarig Rickard pratar om beskärning

Fredagen den 23 oktober anordnade Hortonomförbundet ett studiebesök på Flädie Mat och Vingård. Odlingsansvarig Rickard visade runt ett glatt gäng i höstsolen. Rickard berättade om odlingen och verksamhetens historia innan han tog med oss ut bland vinstockarna.

Skörden var precis avslutad där Flädie får stor hjälp av deras så kallade ‘vinvänner’. Detta är frivilla och intresserade som har möjlighet att hjälpa till i odlingen under säsongen. Flädie får extra mankraft och entusiaster får lära sig oerhört mycket om odling och produktion. Ett ovärderligt och givande samarbete, enligt Rickard.

Här jäser druvor till vin i klassiska ekfat
Här jäser druvor till vin i klassiska ekfat

Rickard visade oss olika beskärningstekniker och hur odlingen planeras och sköts under säsongen. Att odla vin i Sverige under de väder- och klimatförhållandena vi har kräver sin kunskap.

Slutligen fick deltagarna en rundvisning av Vineriet, dvs. där vindruvorna pressas och hanteras under konstens alla regler för att i slutändan serveras i glasen i restaurangen. Än så länge går vinet inte att få tag i på Systembolaget men på plats kan man smaka både rött, vitt, rosé, mousserande och dessertvin. Deltagarna var överens efter besöket att nästa gång blir det vinprovning också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *