Aktivitetsrapport

Studiebesök på Nyttogrönt AB

Årets första aktivitet (8 mars) var ett intressant studiebesök på Nyttogrönt AB i Munka-Ljungby, www.nyttogront.se. Ett framåt företag som produktutvecklar och kvalitetssäkrar sina spännande produkter – från alfa-alfagroddar till ärtskott och rödbetsgroddar. Cynthia visade runt 10 medlemmar med gäster i den avancerade anläggningen. Cynthia är också engagerad i EFSA, den europeiska kommissionens livsmedelsorgan.

Frön köps in från hela världen, exempelvis Kanada, Italien och Belgien. Hygien och noggrannhet finns i hela företaget. Fröna tvättas noga och värmebehandlas därefter en kort stund i hett vatten. Sedan sker skottodling på brickor och stora bord medan groddarna sätts igång i “bioreaktorer” som sakta roterar med ljus och vattendysning. Resultatet kommer efter bara några dagar, fräscha ärtskott av olika kvalitet – för dekoration eller direktkonsumtion, krispigt och gott! Som avslutning bjöds vi på nio olika sorters groddar och skott, mums för vitlöksvarianten.

Nio sorters skott och groddar piggar upp leverpastejen Foto B Sandskär
Smaklig spis Foto: F Stenarson