Aktivitetsrapport

En härlig kväll på Korngårdens Humleodling

Humlekottar redo för torkning
Humlekottar redo för torkning

Den 14 september möttes ett 20-tal hortonomer upp på Korngårdens humleodling utanför Staffanstorp. Besöket var vältajmat med skörden vilket var oerhört spännande att få ta del av.

Korngårdens humleodling är med sin 5000 kvm och 1500 plantor, Sveriges idag största humleodling. Under studiebesöket fick vi dels kolla in skördeprocessen där de 7 meter långa rankorna klipptes av på ca 1 meters höjd, placerades på släpvagn för att sedan fraktas vidare till tröskan. Tröskan är av gammal modell men går som en klocka och snabbar på skördearbetet oerhört gentemot förra året när alla kottar plockades av för hand.

Alla hjälps åt när rankorna ska in i tröskan
Alla hjälps åt när rankorna ska in i tröskan

När kottarna sen gått igenom tröskan läggs det för torkning, en process där stor uppfinningsrikedom gjort att Korngården nu kan få ner vattenhalten till godkänd nivå för lagring på bara 10 timmar. Förhoppningen är att skörden ska bli så pass stor att lokala bryggerier ska använda deras humle. Idag är lokalt producerad öl väldigt hett men sällan är humlen svensk vilket Korngården så klart vill ändra på.

Under besöket pratade vi om odlingen, hur den byggts upp och hur den sköts under säsong. Vilka specialredskap som behövs för att få odlingen effektiv och

Mitt bland rankorna i odlingen
Mitt bland rankorna i odlingen

vilka utmaningar som finns under odlingssäsongen. Korngården delade med sig av sin historia, sitt engagemang och sina framtidsplaner och efter en lyckad skördekväll, där flera generationer i familjerna hjälpts åt, samlades vi för grillning på gårdsplanen. För den som ville fanns möjlighet att handla med sig lite humlekottar hem.

Hortonomförbundet tackar Korngårdens Humleodling för ett fantastiskt studiebesök och håller tummarna för en god skörd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *