Sveriges hortonomförbund fyller 75 år i år och detta firades med en jubileumsmiddag i
Tirups Örtagård den 21 april. Vi fick en celeber guidning av Bente Falck i örtagården och tips om hur man planerar sin egen kryddträdgård på bästa sätt. Efter en skål i det ljumma vårvädret var det dags för middag på loftet. Sällskapet bestod av 21 personer i åldrar från hortonomstudenter i årskurs 1, till vår nestor Per-Olof Bergendal, som studerade i början av 50-talet på Alnarp. Många minnen och händelser ventilerades under kvällen som avslutades med jakthornsfanfar av hedershortonom Hartmut K. Schüssler. /Boel Sandskär
Kryddblandning för nybörjaren!
Vi frågade Bente Falck vilka sex kryddor hon kunde rekommendera en nybörjare i kryddlandet. Då gav hon oss följande tips på blandning (ingen inbördes rankning):
Libbsticka, har buljongsmak, är tålig
Fransk dragon, till kyckling, i bearnaisesås
Timjan (citron- eller kryddtimjan), till fisk, fågel, soppa
Citronmeliss, till te
Kinesisk gräslök (kallas även Vitlöksgräslök pga sin smak), i sallad, har fin höstblomning med vita blommor
Basilika, dock vill den ha över 10 grader, alternativt rosmarin, som är tåligare
Om man vill ha kryddor mer för att locka insekter, så nämnde Bente Falck dessa:
Lavendel
Isop, drar till sig fjärilar
Ålandsrot, stor buske med gul blomma
Inger Larsson