Vad är en hortonom?

En hortonom kan beskrivas som en växtbiolog specialiserad på trädgårdsodling i yrkesmässig skala. En hortonom kan inte bara diagnostisera gröna problem utan även visa på orsaker och samband samt komma med nya lösningar. Själva begreppet hortus är latin och betyder trädgård. Hortonomer utbildas vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp som ligger i Lomma kommun, Skåne län. Utbildningen är 5 år (300 hp), och leder till en yrkesexamen, med möjlighet att ta både kandidat- och masterexamina.  Mer information om utbildningen till hortonom finns på SLUs hemsida.

Vad gör en hortonom?
En hortonom arbetar ofta kunskapsbaserat med frågeställningar kring produktion eller marknadsföring av växter. Det kan vara som exempelvis rådgivare, försäljningsansvarig, skribent, konsult eller forskare.


Nedan har vi presentationer av hortonomer och deras arbete. Är du hortonom och vill berätta om ditt arbete och vad du brinner för är du välkommen att kontakta oss på: kontakt@hortonom.se

Hortonom: Per Olof Olsson

Hortonom Per Olof Olsson
Hortonom Per Olof Olsson

Examensår: 1978

Arbetstitel, företag: VD, Sörby handelsträdgård AB

Arbetsuppgifter: Jag leder företaget och odlingen tillsammans med 30-talet medarbetare. Vi odlar prydnadsväxter på ca 15000 kvm växthus.

Huvudkulturen är tulpaner, men numera har vi åter nästan fullt året runt. Olika lökväxter i kruka kompletteras med sticklingsförökade utplanteringsväxter och cyklamen, som levereras till kunder i olika kanaler från Stockholm och norrut.           

Ledord jag drivs av: Utveckling, kunskap, omtanke